KKTC’de gerçekleştirilen 3. Liderlik Akademisinin son programında seminer veren Prof. Dr. Meltem Onay ve Dr. İçim Çağıner Kavuklu, tarımın önemine ilişken ciddi konuşmalar yaparken, sürdürülebilir kalkınmanın temelinde tarım, tarımın devamlılığı için ise iklimin önemli bir yer tuttuğu dile getirildi.
Silifke Ticaret ve Sanayi Odası tarafından bu yıl 3.sü gerçekleştirilen Liderlik Akademisine 64 odadan yaklaşık 500 kişi katıldı. Silifke’den de TSO üyesi iş insanları, Silifke Belediye Başkanı Sadık Altunok, Ak Parti İlçe Başkanı Mehmet Emin Kurt, MHP İlçe Başkanı Levent Nogay da Liderlik Akademisine katılan Silifkeliler arasında yerlerini aldılar.
Liderlik Akademisinin son gününde ve son saatinde seminer veren iki bayan, tarımı ele alarak, tarımın gelecekteki önemine değindiler ve gıda sektörünün sürdürülebilir kalkınmada olmazsa olmazlar arasında yer aldığını örneklerle açıkladılar.
İKLİM KRİZİ KAPIDA
Kıbrıs 15 Kasım Üniversitesinden Prof. Meltem Onay, geleceğin yükseleninin tarım ve tarıma bağlı olarak gıda sektörü olduğunu, tarımın gelişmesi için de tarımsal kooperatifleşmenin gerekli olduğuna vurgu yaparak, “Niye tarım? İklim krizi kapımızda. 1 derecelik ısı artışı ile doğal afetler, yangınlar vb. oluyor. Sera gazı salınımını engellemez ise çok yakında dünyamız 1.5 derece daha ısınacak. Ve dünyamızda su ve çevre kirliliği büyük artış gösterecek. Su, insanlık için çok önemli. Isı artışları ile birlikte kuraklıklar baş gösterecek bunları önlemenin tek yolu israfı önlemekten, bilinçli yapılan çevre korumadan geçer.
YANLIŞ İLAÇLAR KULLANILIYOR
Topraklarımızdan daha çok verim almak için çok yanlış ilaçlar ve yanlış gübrelemeler yapılıyor. Şimdiye kadar topraklarımızı çok kirlettik. Kirlilik nedeni ile 2030 yılında susuz kalabiliriz. Su sıkıntıları baş gösterir dünyada.
Önümüzdeki yıllarda gıda güvenliğine daha çok önem vermeliyiz. Dünyada tarım ülkesi olan ülkelerin tarım politikalarındaki başarısı kooperatifler ve bilinçli tarım yapılması. Özellikle de susuz tarıma geçilmesi geliyor.
İklim krizi konusunda ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bu ciddi konuda bilgi paylaşımı maalesef yetersiz. Sürdürülebilir bir kalkınmanın temelinde yatan gerçek ise gıdadır ve gıdanın gerisinde ise tarım vardır. Tarım olmadan, insanlık ayakta kalamaz” şeklinde özet bir konuşma gerçekleştirdi.
KIBRIS SUSUZ!
Kıbrıs Türk Girişimci Kadınlar Derneği Başkanı Dr. İçim Çağıner Kavuklu ise, Kıbrıs’ın geçmişte yaptığı tarım hakkında bilgi verdi. Geçmişle zamanın kıyaslanmasında Kıbrıs’ta tarımın nerede ise yok olma tehlikesi yaşadığını kaydederek, “Sağ olsun Anavatanımız bu dar günümüzde de bize el uzattı ve Anamur’dan suyumuz geliyor ancak dağıtım konusunda henüz ciddi bir ağ kurulmayınca henüz bu sudan yeterince yararlanamıyoruz.
DENİZDEN ARITIYORUZ
Kullanma suyu için denizden arıtma yapıyoruz. Kullanımdan kalan suyu ise tarım alanında kullanıyoruz ancak yeterli olmadığı gibi tarımsal sulamaya da elverişli olmuyor. Topraklarımız oldukça verimli ancak zamanında zeytin ve harnup gibi meyve ağaçlarımızı keserek, çok yanlışlar yapılmış.
GELİRİMİZ TURİZM VE ÜNİVERSİTE
Her ne kadar tarımsal alanlarımız geniş olsa da sulu tarım olmadığı için turizm ve eğitime yönelen bir ekonomimiz oluşmuş. Yapmamız gereken meyve ağaçlarımızı yeniden kazanmak, su sayesinde de tarım alanlarımızı yeniden ekmek ve dikmek, KKTC’yi çok büyük katkılar sağlayacaktır. Üniversite için Yavru Vatana gelen on binlerce öğrenci var, turizm için gelen on binlerce insan var ve bu insanların gıda ihtiyaçlarının karşılanması gerekiyor. Sürekli Türkiye’den veya başka bir ülkeden gıda ihtiyaçlarını karşılamak, ne kadar ekonomik olabilir ki?
Kuzey Kıbrıs’ta tarımı geliştirmek için Anavatanımız Türkiye’nin de desteği ile Yavru vatanımızın verimli topraklarında sulu tarıma geçerek, verimli topraklardan ürettiklerimiz ile hem halkımızın hem de öğrenciler ve turizm için ülkemize gelen konuklarımızın ihtiyacını karşılayacağız.
TOPRAK EKİLMELİ
Örnek çiftlikler oluşturarak, sadece tarım değil yok olmaya tutmuş olan hayvancılığımızın da gelişmesine olanak sağlamış olacağız. Toprağı ekip dikmedikten sonra hayvanlar için gerekli olan yemi de ithal etmek zorunda kalırız.
Tarım olmadan kalkınmanın önü görünmüyor” diyerek, konuşmasını özetledi.
Soru ve cevapların alınmasının ardından, konuşmacılar Prof. Dr. Meltem Onay’a, Girişimci Kadınlar adına Şerife Özer, Dr. İçim Çağıner Kavuklu’ya ise Doç. Dr. Muhammet Saygın plaketlerini vererek, katkıları için teşekkür ettiler.
Kaynak